Esteu pensant a convidar amics o familiars a casa i voleu sorprendre’ls? Teniu ganes de provar plats nous? O simplement voleu menjar calçots sense embrutar-vos els dits? Avui us portem una delícia: una tempura que agradarà fins i tot a aquells que no els agraden els calçots!

Aquí us en deixem la recepta!

 
INGREDIENTS PER A UNES 8-10 PERSONES

El plat es pot acompanyar del tradicional salsa de calçots o bé d’una salsa oriental ideal per a tempures; com us vingui més de gust.

Ingredients pel romesco

Aquesta versió de la salsa de calçots és la que sempre hem fet a casa, però cal dir que cada família té la seva manera d’elaborar-la! Les proporcions són aproximadament per a una calçotada de 10 persones (en surt una bona quantitat que no gastareu per a aquesta recepta. La podeu guardar a la nevera durant uns quants dies).

 
  • 3 o 4 tomàquets madurs

  • 1 cabeça d’alls que més endavant escalivaràs

  • 1 o 2 alls crus (al gust)

  • 4 nyores seques

  • 100 g d’ametlles

  • 100 g d’avellanes

  • Vinagre al gust

  • Sal al gust

  • 1 L d’Oli d’Oliva Verge Extra (aprox.)

  • 1 o 2 fulletes de menta (opcional)

 

Ingredients per la salsa oriental
  • 1 tros de gingebre (1 cm)

  • 50 ml de salsa de soja

  • 50 ml d’aigua de mar o caldo de verdures

  • 50 ml d’aigua

  • 10 ml de mirin (vi d’arròs dolç) o algun vi de la terra que tiri a dolç

  • 1 polsim de xili triturat (4 gotes de tabasco)

 
 
Ingredients per la tempura
  • 2 manat de calçots menuts

  • Oli d’Oliva Verge Extra per fregir

  • 10 o 12 glaçons

  • 150 g de farina de pèsol

  • 1 rovell d’ou

  • 200 ml d’aigua molt freda

  • 1 polsim de llevat químic o bicarbonat

  • ½ culleradeta de sal

 

ELABORACIÓ

Abans de començar a fer els calçots cal preparar la salsa. Si escolliu fer la salsa de calçots seguiu els punts següents, si decidiu fer la salsa oriental, us podeu saltar aquesta part.

 
El romesco

1.Escaliva els tomàquets i els alls al forn. Tot seguit treu-ne les llavors i pells i posa-ho tot en un bol gran.

2.Per altra banda, hidrata les nyores seques; fes-hi un petit tall i bull-les fins que s’hidratin de nou.

3.Una vegada tinguis les nyores hidratades, amb una cullereta rasca’n la polpa i treu-ne la pela (així aconseguiràs que la salsa sigui més fina i agradable).

4.Tot seguit, en el bol on tinguis els alls i els tomàquets escalivats, posa-hi la polpa de les nyores, i els alls crus (segons si t’agrada més o menys el picant, posa’n un o bé dos). També afegeix-hi les ametlles, les avellanes, el vinagre, la sal i l’oli (aquest últim ves-lo incorporant gradualment mentre vas batent la salsa).

5.Per tant, l’últim pas del procés consisteix en triturar tots els ingredients fins que quedi la consistència que més t’agradi. Finalment, rectifica-la de gust afegint-hi més sal, més vinagre… i fins i tot una fulleta de menta per aportar-hi frescor!


La salsa oriental

Ratlla molt finet el gingebre i barreja’l amb la salsa de soja, l’aigua de mar, l’aigua, el vi i el xili sec amb unes varetes en un bol.

 
La tempura

1.Treu les arrels i les fulles dures dels calçots, i tot seguit renta’ls per treure’n la terra.

2.Talla els calçots d’uns 10 cm i si són gruixuts els pots partir, del gruix d’un dit petit.

3.Paral·lelament, prepara en un bol la massa de la tempura: un bol gran amb aigua i gels i un bol més petit al seu interior. En aquest últim bol barreja la farina, la sal i el llevat químic (primer els ingredients secs per que s’integrin).

4.Tot seguit dissol el rovell d’ou amb l’aigua i afegeix-ho a la barreja anterior.

5.Arrebossa els calçots amb la tempura i fregeix-los amb l’oli a poc a poc en una paella fonda fins que quedin cruixents, però no massa torrats. Retira’ls de l’oli i reserva’ls sobre un paper absorbent.

6.Serveix-los ràpidament acompanyant-los amb la salsa que hagis escollit.


Bon profit!

Si us ha agradat la recepta, aquí us deixem també una tempura, però en aquest cas d’algues!

 

Recordeu compartir l’article si us ha agradat, donar-li un m’agrada i comentar-nos què en penseu!

Fins ben aviat!