La mostassa: una espècie molt especial


Avui volem encetar un capítol d’articles molt especial (mai millor dit), volem parlar-vos de les espècies, aquelles grans amigues de la cuina! Comentarem les seves propietats nutricionals i les diferents maneres de fer-les servir, acompanyant-ho tot plegat amb receptes delicioses!


Així doncs, per començar, avui parlarem de la mostassa; un condiment molt versàtil i amb grans propietats nutricionals. Comencem!


PROPIETATS NUTRICIONALS!


La mostassa és un condiment de la família de les cols (els crucífers). Aquesta té grans propietats nutricionals, com per exemple, pel seu alt contingut en seleni, efectes antioxidants, també ajuda a la prevenció del càncer, i activa l’hormona tiroxina (responsable de la regulació del metabolisme).


Estem parlant d’un aliment molt ric en proteïnes, minerals, manganès i Omega-3, amb efectes antiinflamatoris, relaxants (ajuda a dormir), beneficis en el sistema nerviós i en la vista. També és molt útil a l’hora de fer front a malalties autoimmunitàries com ara l'esclerosi múltiple.

Per acabar, no podem deixar de parlar de les fulles de la planta de la mostassa, que (preferentment bullides) ajuden a expulsar els àcids biliars del nostre cos, afavorint així una reducció del risc a patir problemes cardiovasculars.



COM PODEM MENJAR-LA?


Hi ha diferents maneres de consumir la mostassa en gra; des de germinats fins a salses i maceracions de carns. Com hem dit al principi d’aquest article, avui parlem d’una espècie àmpliament versàtil i amb un munt d’aplicacions!



Germinem!


La mostassa germinada té un lleuger gust picant, ideal per donar vida a amanides, sopes, entrepans… Malgrat poder-la trobar ja germinada en algunes botigues, sempre és bo saber com podem obtenir-la des de casa. I és que germinar mostassa és molt fàcil!


Material

  • Llavors de mostassa

  • Un recipient d’uns 20 cm x 10 cm aproximadament (pot ser de plàstic o de vidre)

  • Substrat

  • Un spray amb aigua


Procediment

  1. Omple el teu recipient amb el substrat (procura que la terra estigui una mica premsada, però no massa).

  2. Una vegada tinguis el recipient preparat, reparteix les llavors per la superfície sense cobrir-les amb més terra.

  3. Rega-ho abundantment amb l’spray. Ho hauràs d’anar fent dues vegades al dia durant 5 dies.

  4. Una vegada hagin passat els 5 dies, talla els germinats, neteja’ls i guarda’ls dins una carmanyola a la nevera.

  5. Ara ja pots fer-los servir per acompanyar els teus plats!


Abans de continuar, volem comentar que si tens problemes de tiroides, cal anar amb compte amb els germinats de mostassa i amb els crucífers crus. Aquests contenen isotiocianats, una substància que pot alterar el funcionament de la tiroide.



La nostra pròpia salsa de mostassa


Per acabar, us presentem la manera de fer la vostra pròpia salsa de mostassa, sí, sí, com aquella que venen als supermercats ;).


Mostassa picant


Ingredients

  • 3 cullerades de mostassa en gra

  • 50 ml d’aigua

  • 120 ml de vinagre

  • 1 cullerada sopera (rassa) de sal

  • 1 cullerada sopera de mel

  • 600 ml d’oli

  • 1 cullerada sopera de cúrcuma o curry

Procediment

  1. Mol la mostassa en un molinet o una batedora potent.

  2. Tritura la mostassa molta, l’aigua, el vinagre, la sal, la mel i l’espècie que més prefereixis en una batedora.

  3. Afegeix lentament l’oli sense deixar de batre fins a obtenir la textura desitjada.

  4. Ja tens la teva salsa de mostassa preparada per acompanyar tota mena de plats!


En propers articles us parlarem de com fer servir els germinats i la salsa de mostassa; farem amanides i sopes acompanyades dels brots, vinagretes…


Fins ben aviat!


Recordeu que podeu comentar i compartir els articles amb els vostres amics i familiars! :)



58 views0 comments

Recent Posts

See All
calAlba_portadaweb.png