La màgia de l'oli de coco

Updated: Nov 5, 2021

L’oli de coco és un superaliment amb característiques medicinals. Ens ajuda a la cuina, en la higiene personal i en el manteniment de la nostra salut. També el sentim anomenar mantega de coco per la seva alta solidificació, la qual és a partir del 25 ºC.

El principal productor mundial d’aquest material són les illes de Filipines. L’oli de coco és un oli vegetal que s'extreu de la polpa blanca dels fruits dels cocoters mitjançant prensió en fred, un sistema molt simple.

Cal vigilar que es tracti d’oli verge en prensió en fred i ecològic, ja que així ens assegurem que no se li alterin els nutrients beneficiosos per a la salut.

Tot i la mala fama dels greixos saturats, a aquest no li hem de tenir por, ja que, en aquest cas, és molt beneficiós pel nostre organisme. Aquest oli, en tenir àcids grassos de cadena mitjana (MCT) i àcid làuric, (els mateixos nutrients que els de la llet materna), és una font d’energia per les cèl·lules i no s’acumula al cos en forma de greix. Tot i el seu aport calòric, l’activació del metabolisme que comporta ajuda a aprimar.

Els seus efectes són extraordinaris; aporta vitamina E amb efecte antioxidant, és antiinflamatori, beneficiós pel sistema coronari -protegint els nostres vasos sanguinis del colesterol dolent (LDL) i aportant-ne de bo (HDL)-. A més, aporta vitamina K i àcids fenòlics, en aquest cas la seva estructura conté antioxidants que protegeixen el nostre organisme de radicals lliures, és anticancerós, i ens protegeix de malalties degeneratives, ja que és un aliment pel cervell molt interessant.

És antifungicida i antibiòtic, protegint-nos de la salmonel·la, i d’infeccions a la vagina com la càndida. Es recomana consumir-ne una cullerada diària i també aplicant-lo directament a la vagina fent un petit massatge en cas de picòs externes, a la vagina.

També s’utilitza en cosmètics per les seves propietats emol·lients; estova i relaxa durícies i redueix inflamacions de manera externa. D’altra banda, ajuda a retenir la humitat si s'estén sobre la pell, recupera la salut dels cabells si l’utilitzem com a mascareta capil·lar, es pot fer servir de desmaquillador… A més, també es pot usar com a base de fórmules de pomades i cremes per repel·lir els insectes.

Per acabar, cal destacar que és un bon aliat a la cuina, per diferents usos molt interessants. En els països asiàtics, l'utilitzen per fregir, tenint en compte que el seu punt de fum és als 180 ºC (quan es desnaturalitza i es torna tòxic). És un dels millors olis del món, i sempre que puguem l’hem de consumir verge, ecològic i en envàs de vidre.

Quan utilitzem aquest oli ens adonem de la seva versatilitat. Aviat posaré a la secció de receptes, trucs i receptes per posar en pràctica les seves virtuts.


38 views0 comments

Recent Posts

See All
calAlba_portadaweb.png