L’oli d’oliva és un d’aquells aliments que val molt la pena conèixer i incorporar en la nostra dieta, i això, al nostre país, és ben fàcil: l’Estat Espanyol és actualment el primer productor mundial d’oli d’oliva!

Avui us parlem de les propietats nutricionals d’aquest aliment, dels beneficis que té en l’organisme, i dels diferents tipus d’olis d’oliva que existeixen. Comencem!

PARLEM DE PROPIETATS NUTRICIONALS!

En nutrició, l’Oli d’Oliva Verge Extra ens interessa moltíssim, com ja sabem, aquest aliment prové de les olives, un fruit amb un baix contingut de sucres i una alta concentració de greixos, vitamines i fitosterols. Així doncs, estem parlant d’un aliment molt energètic i amb moltes propietats beneficioses en molts aspectes de la salut.

L’estudi Predimed, una investigació feta el 2014 per tal d’avaluar els efectes de la dieta mediterrània en la salut cardiovascular de les persones, afirma que un consum de 37 g d’oli d’oliva al dia, disminueixen fins a un 40% el risc de patir diabetis, i a un 30% les probabilitats de patir una malaltia cardiovascular o ictus. Això és degut, entre altres coses, a què l’oli d’oliva verge extra ajuda a reduir els nivells de glucèmia en sang.

D’altra banda, el seu alt contingut en vitamina E i greixos monoinsaturats, redueix els nivells de colesterol dolent (LDL) en sang i n’augmenta els de colesterol bo (HDL), també enforteix els ossos, ajuda a mantenir el pes i fins i tot a aprimar-se.

En definitiva, si es consumeix oli d’oliva de manera regular i equilibrada, aconseguirem un millor funcionament de l’organisme perquè aquest contribueix a controlar la pressió arterial, a regular el trànsit intestinal, i a transportar vitamines i minerals pel cos.

Diferents investigacions de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) ens parlen de què aquelles persones que prenen oli d’oliva de manera regular desenvolupen càncers menors i menys violents. Cal dir que el contingut en vitamines, carotens i polifenols de gran efecte antioxidant, prevenen l’envelliment cel·lular i l’aparició de cèl·lules canceroses.

Finalment, l‘estudi Predimed conclou que un consum d’oli d’oliva regular, pot ajudar a prevenir malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer o el Parkinson.

Ja ho veieu, gairebé increïble, oi? Ara bé, quin oli és millor per obtenir aquests grans beneficis nutricionals?


SI ÉS POSSIBLE, ECOLÒGIC I BIODINÀMIC!

Finalment, volem recordar que quan es consumeix oli d’oliva és molt recomanable i gairebé imprescindible que aquest sigui un Oli d’Oliva Verge Extra Ecològic i Biodinàmic. D’aquesta manera, a part de gaudir d’un gust molt més bo, ens assegurarem de què les propietats comentades anteriorment es mantinguin intactes.

Però, us heu preguntat mai quins són els diferents tipus d’olis d’oliva que existeixen? A continuació us els presentem perquè pugueu consumir-los amb més criteri.

  • L’Oli d’Oliva Verge Extra: Aquest és l’oli que prové de la primera premsada de les olives, un procés mecànic que mitjançant pressió extreu l’oli de la polpa dels fruits. Aquest procés cal que es dugui a terme a temperatures baixes (màxim 27 ºC), l’anomenada prensió en fred. D’aquesta manera aconseguirem que les vitamines, àcids grassos i compostos fitoquímics es mantinguin presents. Un altre paràmetre que es controla a l’hora de determinar la qualitat de l’oli d’oliva és l’acidesa d’aquest, com menys àcid és, més qualitat té. Per tant, per tal que un oli pugui ser Verge Extra, ha de tenir un màxim de 0,8 graus d’acidesa.

  • L’Oli d’Oliva Verge: aquest altre tipus d’oli és molt semblant a l’anterior, amb la diferència de què la seva acidesa pot arribar als 2 graus, fet que fa que les seves propietats siguin lleugerament inferiors.

 
  • L’Oli d’Oliva Refinat: els olis refinats són aquells que acostumem a trobar als supermercats a preus baixos. Ara bé, cal tenir en compte que s’allunyen dràsticament dels comentats anteriorment. Les propietats nutricionals que trobem en els Olis Verges es redueixen quan l’oli passa per processos químics de refinació que superen els 80 ºC, perdent així vitamines i antioxidants.

 
  • L’Oli de Pinyolada: finalment, aquest és l’oli menys recomanat pel consum humà, prové de la refinació química de la part sòlida que queda després de premsar les olives, essencialment pinyols. Aquest oli es barreja amb olis verges per tal que tingui gust i sigui apte pel consum.

 

Així doncs, ja ho veieu, sempre que sigui possible és molt recomanable prendre Oli d’Oliva Verge Extra Ecològic. Aquells olis que gaudeixen d’un certificat ecològic i biodinàmic regulen el procés de producció de manera exhaustiva, des del cultiu de les olives fins a l’envasament del producte final, obtenint així olis amb uns nivells nutricionals molt alts. En propers articles us parlarem d’agricultura biodinàmica, un món fascinant!

 
 

Com ho veieu? Us ha semblat interessant? Us heu animat a utilitzar encara més l’oli d’oliva?

No dubteu en donar-nos la vostra opinió als comentaris i en compartir el projecte!

 

Fins ben aviat!