L’ametlla es caracteritza per la seva forma allargada i el seu excel·lent sabor. Tècnicament, les ametlles no són una nou, sinó una llavor. Els ametllers són de la mateixa família que els cirerers i els presseguers; tots tres ens donen una llavor dura.

Una de les zones de major producció mundial d’aquest aliment és la costa mediterrània; ho tenim ben fàcil a l’hora de trobar un bon producte, si pot ser de cultiu ecològic, proper, de temporada, i si és d’un pagès de confiança millor que millor.

Es tracta d’un aliment que ens aporta riquesa nutricional, com ara àcids grassos monosaturats, vitamina E (un molt bon antioxidant, que ens protegeix dels radicals lliures), proteïnes i fibra soluble, això fa que en consumir-lo tinguem sensació de sacietat. L’ametlla regula els hidrats de carboni, el transport de l’oxigen per l’organisme, i el metabolisme en general. És un aliment ideal per les persones que fan dietes vegetarianes.

D’altra banda, les ametlles contenen L-arginina, són una bona font de potassi, ajuden a normalitzar la pressió sanguínia i són imprescindibles en l’etapa de creixement dels infants. Aquest és un aliment energètic, ric en omega-6 (conté àcid oleic, el mateix que l’oli d’oliva), i té efectes beneficiosos a l’hora de regular el contingut de colesterol i triglicèrids en sang. Una ració d’entre 15 i 20 grams d’ametlles diaris seria ideal. El millor és menjar diferents fruits secs cada dia.

És destacable que l’ametlla aporta el doble de calci que la llet de vaca i que aquest va acompanyat de magnesi, que ajuda a fixar-lo, ens evita les rampes a les cames i ens cuida el fetge.

Des de l’antiguitat l’ametlla és considerada un aliment medicinal. La medicina tradicional xinesa la considera un aliment dolç i beneficiós pel nostre organisme que ajuda a enfortir i tonificar el nostre cos. D’altra banda, la medicina Ayurvèdica de l’Índia ens parla dels efectes reconstructors que l’ametlla té en els ossos i sang, utilitzant el seu oli per nodrir la pell i tractar les seves possibles afeccions, com ara la pell seca i la dermatitis.

La millor manera de consumir aquest producte és al natural, sense cap tractament. Per aprofitar millor els seus nutrients és bo posar-la en remull unes 8 hores activant així els enzims i eliminant-ne els inhibidors que contenen naturalment alguns fruits per protegir-se de la germinació prematura, els insectes i els fongs. Si no tenim temps per posar-les en remull tanta estona, sempre les podem escaldar i treure’ls la pell, quan encara estiguin calentes.

També podem fer-ne mantega, utilitzant un processador tipus picadora on hi podem sucar api, barrejar-la als batuts amb cacau, elaborar-ne postres… A la secció de receptes trobareu com fer aquesta mantega, un liquat d’ametlla (genial per aquelles persones amb intolerància o al·lèrgia a la llet de vaca) i altres receptes.

Per conservar les ametlles i aconseguir que mantinguin els seus nutrients, és necessari fer-ho en un lloc fosc, en un refrigerador o fins i tot congelar-les perquè conservin la seva frescor.