
La cúrcuma que coneixem tots s’obté de moldre una arrel d’un groc taronjós intens. Aquesta intensitat és la que l’ha convertit en un tint pel cabell molt interessant en la cultura asiàtica. I és que aquest condiment no és gens nou, tot el contrari; ha format part de la medicina xinesa i ayurvèdica des de l’any 350 aC.
Així doncs, avui us volem presentar els beneficis d’aquesta espècie tant singular i avantatjosa; us parlem de les seves propietats nutricionals, d’alguns consells per assimilar-la millor, i finalment de les seves possibilitats a la cuina!
Comencem! 🙂
Quan parlem de cúrcuma pensem normalment en una pols de color taronja intens, pensem en curri, en la Índia, en aquells mercats plens d’espècies de colors exòtics. I no anem pas mal encaminats! La cúrcuma forma part del curri i també d’una gran quantitat de plats asiàtics! I és que ja fa molt de temps que se’n coneixen les meravelloses propietats nutricionals. Comentem-les!
Antioxidant, antiinflamatòria i cicatritzant: gràcies als components polifenòlics, la cúrcuma ens fa gaudir de propietats antioxidants, millorant així la digestió i fins i tot ajudant-nos a cicatritzar cremades i a regenerar la pell malmesa. D’altra banda, l’Arthritis Fundation ha presentat diverses investigacions que demostren que la cúrcuma té la capacitat de reduir el dolor crònic, desinflamar articulacions, vies respiratòries i urinària.
Protegeix el fetge: una altra propietat força coneguda d’aquesta espècie és la de millorar el rendiment del fetge, prevenint malalties hepàtiques.
Té propietats antibacterianes
Efectes positius en diferents malalties: amb el temps, la medicina occidental ha anat demostrant com la cúrcuma és beneficiosa en la prevenció i el tractament de casos de càncer, depressió, Alzheimer, diabetis i malalties cardiovasculars.
Reforça el sistema immunitari
És font de vitamines i minerals: en prendre cúrcuma, estem ingerint vitamina C, E, K i vitamines del grup B. També estem incorporant minerals com ara calci, coure, zinc, ferro, sodi, potassi, fòsfor i magnesi.
Té beneficis capil·lars: com hem dit anteriorment, la medicina xinesa ens parla de la cúrcuma com un tint que alhora estimula el creixement dels cabells i en redueix la caspa.
Ara bé, cal tenir en compte que si s’està seguint algun tractament que impliqui anticoagulants, la cúrcuma s’ha de prendre amb moderació. Això és així degut a la capacitat que té per fer la sang més líquida, fet que fa que interaccioni amb aquests medicaments.
També cal moderar-ne el consum en cas d’embaràs o quan s’està buscant quedar-se embarassada, ja que pot estimular les contraccions i inhibir l’ovulació.
Per la seva baixa capacitat de dissoldre’s en aigua, la cúrcuma és un compost difícil d’assimilar i incorporar a l’organisme perquè és expulsat ràpidament. És una llàstima perquè, com hem pogut veure, es tracta d’un aliment amb grans beneficis!
Ara bé, hi ha maneres de reduir la velocitat d’expulsió dels seus nutrients, aquí et presentem alguns aliments que hi ajuden:
El pebre
La poma (la seva pell)
El raïm
L’all
La ceba
La passiflora
El pomelo
La mel
El pròpolis
El sèsam
La soja
El tramús
Tots ells, combinats amb la cúrcuma, afavoreixen l’absorció dels seus nutrients i propietats. També és cert que hi ha diferents suplements nutricionals a base de cúrcuma que ens poden ajudar a augmentar-ne els beneficis.
Es tracta d’un condiment que casa molt bé amb l’arròs, el peix i la carn. També es pot beure en infusions i begudes dolces. Té un lleuger toc picant que aporta calor i reconforta.
Si voleu provar una beguda deliciosa, aquí us deixem una recepta de llet de coco amb espècies. Esperem que la gaudiu!
Desitgem que hàgiu trobat útil l’article! No oblideu compartir-lo i fer-nos arribar el vostre feedback! 🙂
Fins ben aviat!
© 2023 – Copyright CA L’ALBA
web creada per DAFERP.com
Tots el Drets Reservats
No products in the cart.