Encara que sigui originària de la Xina, l’avellana creix per tot Europa, sobretot per la costa mediterrània i l’Orient Mitjà; les famoses avellanes de Turquia! A Catalunya és el segon fruit sec més produït, i la seva collita es fa entre agost i setembre.

Una ració de 15 o 20 avellanes al dia és una quantitat de greixos monoinsaturats i poliinsaturats semblants als que ens aporta l’oli d’oliva. I és que una ració de 15 grams aporta el 35 % de vitamina E que necessitem al dia i ajuda a mantenir l’elasticitat i el bon estat dels nostres vasos sanguinis, ajudant a prevenir l’envelliment prematur.

Altrament, aquest fruit sec aporta calci, fòsfor, magnesi, potassi, manganès, zinc, ferro i coure, per això és bo en èpoques de creixement i adolescència. A més, ens aporta diferents beneficis cardiovasculars, ajudant a regular el colesterol dolent (LDL) i aportant l’aminoàcid L-arginina, el qual en ajuda a reforçar les artèries.

L’avellana és molt recomanada en època de lactància i en etapes de creixement pel seu aport d’àcid fòlic i vitamines del grup B que ens ajuden a prevenir l’anèmia, afavoreixen el bon funcionament del metabolisme i ajuden a obtenir energia de manera ràpida, a part de millorar l’estat dels cabells, la pell, les ungles i la visió.

Aporta vitamina C necessària per produir col·lagen i absorbir el ferro, reforça el sistema immunitari, i la vitamina K que conté ajuda a reconstruir teixits i ossos.

L’avellana també és ideal en èpoques d’estrès i de sobreesforços físics i mentals, millorant la memòria i l’agudesa mental. A més, és clau regulant el trànsit intestinal pel seu alt contingut en fibra vegetal. Protegeix els ossos i les dents amb el seu aport mineral i ajuda a prevenir l’osteoporosi.

A l’hora de consumir-la, ho podem fer per esmorzar en el iogurt, amb fruita, o en diferents plats com salses, amanides, sopes, verdures, com a espessidor, en la rebosteria i en postres com torrons, xocolates i liquat d’avellana.

Per la seva millor conservació, és recomanable guardar-la amb la pela i mantenir-la lluny de la humitat i en recipients hermètics per evitar-ne el contacte amb l’oxigen i així impedir que es facin ràncies.

Si vas a la secció de receptes trobaràs la recepta de la llet d’ametlla i que la pots utilitzar per fer la llet d’avellana.