Bon dimecres! Avui us portem una recepta de la qual no ens estranyaria pas que ja n’haguéssiu sentit a parlar alguna vegada. Un menjar que és Patrimoni Cultural Immaterial segons la UNESCO!

Es tracta del kimchi, un fermentat d’origen coreà que està fet de col xinesa i altres verdures. El procés que es duu a terme en aquest plat és la fermentació làctica a partir de bacteris probiòtics.

A part de ser un aliment boníssim al paladar (àcid, salat i una mica picant), té molt bones propietats per l’organisme: des de la millora de la digestió fins a la prevenció de malalties cardiovasculars, passant per ajudar a combatre un gran nombre de fongs, bacteris i virus. A més, es tracta d’un aliment molt ric en calci i vitamines.
INGREDIENTS I MATERIAL:
  • Un pot gran de vidre (d’aquells que tanquen amb goma i palanca o clip)

  • 1 col xinesa o qualsevol altra col que tinguis a mà

  • 1 o 2 alls

  • Bròquil, ceba, ravenets i pastanaga (opcional)

  • 1 cullerada sopera de sal marina

  • 1 rajolí d’oli d’oliva

  • Pebre vermell dolç (o picant) en pols

  • Suc de llimona o llima al gust

  • Vinagre de poma al gust (opcional)

  • Espècies al gust (orenga, farigola, cúrcuma…)

 
ELABORACIÓ:

1.Per començar, talla finament (a juliana) la col, l’all i la resta de verdures que hagis escollit.

2.Una vegada les tinguis picades, afegeix-hi la cullerada de sal.

3.Amb l’ajuda de les mans prem la col i la resta de verdures per anar extraient-ne els sucs. A la zona de Tàrrega tenen un verb autòcton molt bonic que descriu justament aquesta acció: funyir.

4.Ara és el moment d’”amanir” les nostres verdures. Afegeix-hi l’oli, el suc de llimona, el pebre vermell en pols, el suc de llimona o llima, el vinagre i la resta d’espècies.

5.Finalment, introdueix la barreja a dins el pot de vidre. És molt important que l’omplis fins a dalt perquè no hi quedi cap bombolla d’oxigen. Una vegada tots els ingredients estiguin ben compactes, posa una mica de paper de forn entre la tapa del pot i el kimchi i tapa’l. És important que posis un plat a sota del pot de vidre, perquè amb la fermentació poden supurar líquids.

6.El procés de fermentació acostuma a durar entre 2 i 5 dies depenent de l’època de l’any (com més fred, més temps). Cal deixar-lo fermentar a temperatura ambient.

7.Finalment, passat aquest període de fermentació, ja podràs provar el teu kimchi. És ideal per amanides, sopes, entrants, llegums i molts més plats! Recorda que és crucial incorporar-lo al final de la cocció perquè si passa dels 40 graus, pot arribar a perdre les seves propietats nutricionals.