Aquest cap de setmana passat vàrem agafar el cotxe per fer una mica d’investigació de camp, concretament de camps d’arròs ;). Volíem saber on, qui i com es fan els arrossos que oferirem a la nostra futura botiga, així que vam fer cap al Delta de l’Ebre!

Una de les nostres missions principals és investigar productes i productors que siguin de qualitat i proximitat i donar-vos-els a conèixer! A qui no li agradaria poder menjar sa donant suport a petits productors locals i que alhora fos un exercici fàcil? El nostre objectiu és cobrir aquesta necessitat.

Molt bé, molt bé, però… què va passar al Delta? Allà vam anar a visitar a uns productors que ja teníem fitxats des de feia dies: Ecocastells. Ells són una empresa familiar especialitzada en la venda de llavors per al cultiu d’arròs, i recentment s’han llençat a l’aventura oferint arròs ecològic pel consum domèstic!

No correm pas! Comencem des del principi:

CINC CÈNTIMS D’HISTÒRIA

Com ja hem comentat abans, Ecocastells és una empresa familiar fundada pel Josep, i dirigida actualment per la Susanna, la seva filla. El Josep va ser qui ens va rebre i ens va ensenyar les instal·lacions.

El primer que ens va dir va ser que després d’anys de procés, s’han convertit en els únics obtentors de Catalunya. Això vol dir que investiguen i busquen noves varietats d’arrossos mitjançant l’encreuament d’espècies diferents per obtenir plantes amb característiques noves que permetin la seva adaptació en diferents climes, un millor cultiu, etc. Aquest procés dura entre 10 i 12 anys! De fet, nosaltres vam poder veure com feien el planter! Però ens van demanar que no ho expliquéssim massa, que és com el secret de la Coca-Cola, no es pot dir! 😉

Aquesta introducció és important per entendre els seus arrossos ecològics, mireu: amb el sorgiment dels cultius d’arrossos ecològics, van veure la necessitat de fer llavors també per a aquells pagesos de la zona que fessin aquest tipus de cultiu. Per tant, van endinsar-se en un procés laboriós per aconseguir uns camps idonis per al cultiu d’aquesta llavor ecològica.

Una vegada aconseguida la certificació, van veure que les llavors no tenien sortida! Què devia passar? Van investigar una mica i van acabar veient que aquells pagesos amb certificació de cultiu ecològic feien servir llavors convencionals! Com podia ser? L’Estat Espanyol simplement no és prou rigorós en aquest sentit i la majoria de pagesos no compleixen aquesta normativa.

Aleshores es van trobar amb uns camps ideals per fer cultiu ecològic però dels quals no traurien partit! Quin problema! D’aquí és d’on neix l’arròs ecològic que ofereixen ara pel consum humà! Una solució brillant, oi?

I… QUINS PRODUCTES TENEN?

Durant la visita a les instal·lacions, el Josep ens va ensenyar tot el procés pel qual passa l’arròs abans de poder-lo dur a les cases. Ens va ensenyar les màquines d’assecar, el molí, les màquines de triar i finalment les d’embossar.

També ens va parlar de noves tècniques de plantació que estan provant, com ara el cultiu en sec, que els està funcionant molt bé per evitar el caragol poma (espècie invasora) o els anecs.

Ells tenen dues varietats diferents d’arrossos: el marisma (integral i blanc) i l’arodelta (també integral i blanc). Aquesta última varietat és pròpia, això vol dir que l’han fet ells a partir dels processos de selecció que hem comentat abans, i és aromàtica, com els arrossos basmati típics de la Índia i el Pakistan.

Us deixem aquí unes quantes fotos dels arrossos:

ezgif.com-gif-maker (18)

Quina història eh! Què us ha semblat? Deixeu-nos la vostra opinió als comentaris o a les nostres xarxes socials! Instagram i Facebook.

Fins aviat!