L’oli d’oliva és un d’aquells aliments que val molt la pena conèixer i incorporar en la nostra dieta. Avui us presentem a Cal Quim Ressang, una família de productors que aposten per l’agricultura ecològica i biodinàmica!

Quan es consumeix oli d’oliva és molt recomanable i gairebé imprescindible que aquest sigui un oli d’oliva verge extra ecològic. D’aquesta manera, a part de gaudir d’un gust molt més bo, ens assegurarem que les propietats (comentades en aquest article) es mantenen intactes.

 
LA HISTÒRIA DE CAL QUIM RESSANG

Cal Quim Ressang és una família de productors que té els seus orígens l’any 1928, i que ha anat passant de generació en generació fins al dia d’avui.

Moguts per les ganes de fer les coses cada dia una mica millor, ja el 1998 van començar a apostar per alternatives. Inicialment, van optar per les feromones, tècnica que consisteix en, mitjançant uns olis i uns bastonets que es posen a la vinya, impedir que les papallones que ataquen els raïms puguin reproduir-se. Més endavant, l’any 2012, varen fer el pas cap a l’agricultura ecològica i l’any 2020 van començar el camí cap al món de l’agricultura biodinàmica.

L’agricultura biodinàmica es basa en la filosofia de Rudolf Steiner i Maria Thun, els seus fundadors. Aquests mètodes es van començar a utilitzar el 1924, arran de la preocupació d’un grup d’agricultors de Polònia en observar la degradació de la terra de cultiu i relacionar-la amb l’ús de fertilitzants químics.

L’agricultura biodinàmica és un mètode de cultiu ecològic que incorpora un concepte molt important: la relació correcta entre l’ésser humà i la terra. Aquest tipus d’agricultura ens parla d’autosuficiència, entenent les explotacions agrícoles com un organisme que hauria d’autoabastir-se i reciclar-se. Un concepte complex en el context de la globalització del segle XXI.

Aquestes tècniques estan constituïdes per diferents preparacions biodinàmiques a base de fems, minerals i diferents plantes, acompanyades de pràctiques concretes i complexes i acompanyades pel calendari d’agricultura biodinàmica.

A Cal Quim Ressang, més enllà de l’oli també s’hi elabora raïm de diferents varietats (chardonnay, xarel·lo, macabeu, parellada, moscatell d’Alexandria, ull de llebre, cabernet sauvignon…), i també produeixen ametlles i mel.

El Joan Ferrando, el fill que es troba al davant del negoci familiar, ens parla del procés que segueixen les olives fins que passen a ser oli:

“Les olives no han estat tractades amb cap producte químic (coure per exemple), sinó que fem servir fitoteràpia. Les collim i portem al molí el més ràpid possible per evitar que s’escalfin, prèviament, nosaltres en retirem els brots perquè l’oli sigui de millor qualitat.

Una vegada al molí, l’oli passa pel rentatge i per la premsa, i allà s’hi fa el que s’anomena l’extracció en fred. Nosaltres creiem que com menys manipulat sigui un producte, millor

 

Ja ho veieu, l’oli d’oliva, si es fa amb cura és un molt bon aliat als fogons! A gaudir-lo!

 

Us ha semblat interessant l’article? Podeu fer-li un m’agrada! No dubteu en donar-nos la vostra opinió i en compartir el projecte! 🙂 També podeu seguir-nos a les xarxes socials! Instagram i Facebook!


Fins aviat!